Nyponet

På Nyponet arbetar tre pedagoger: Hakan (barnskötare), Agge (barnskötare) och Robin (förskollärare). I skrivande stund har vi fjorton barn i åldrarna 3-5 på vår avdelning.IMG_0807

 

April 2017

Under våren har vi kommit igång med vårt arbete med Grön Flagg som är ett verktyg och en certifiering för förskolor och skolor som arbetar med miljöfrågor och hållbar utveckling. Det började med att vi fick ett mystiskt meddelande i form av en film. Den kom från skräprobotarna Metalex, Kartong-Klas och Plastrid som ville ha vår hjälp! Just nu håller vi på med vårt första uppdrag: Att ta reda på vart skräpet vi kastar i våra papperskorgar och soptunnor på gården tar vägen. Vi har bl.a plockat och sorterat skräp i området kring förskolan och besökt återvinningsstationen på Gastelyckan! Nu ska vi göra en egen film med vårt svar på robotarnas fråga!

Plastrid, Metalex och Kartong-Klas

Vi har såklart hunnit med mycket annat också de senaste månaderna. Vi har bl.a. arbetat med barnkonventionen med hjälp av t.ex flanosagor och appen ”Alla barns rätt”. Vi har också åkt på utflykt till Stadsparken, varit på olika teaterföreställningar och mycket annat skoj!

 

Oktober 2016

Innan sommaren ansökte vi på Tofsvipan om pengar från Naturskolan i Lund för att förändra, och förbättra, vår utemiljö och uteverksamhet. På Nyponets gård har pengarna hittills använts till att köpa in färg som vi använt till att måla om vår båt och leklådor. Vi har också målat en bilbana på marken utifrån barnens önskemål! Som i allt vårt arbete på avdelningen strävar vi efter att barnen ska vara så delaktiga som möjligt. I vårt arbete med renoveringen av båten har de städat, målat och röstat fram ett namn till båten. Det kom in många fantasifulla förslag men i slutändan var det ”Victoria” (som Bamses båt) som fick flest röster och vi invigde och döpte båten tillsammans med Humlan och Lammens barn! Vi sjöng olika sånger om båtar och vatten och avslutade med att smälla en champagneflaska i fören på båten! Vi valde att använda en uppblåsbar flaska för att slippa glasbitar i gräsmattan 🙂

image_1

Vi målar och städar båten

Framöver kommer vi även att plantera buskar, träd och blommor och bygga en kiosk på gården av lastpallar. Förutom arbetet med gården så fokuserar vi, som vi alltid gör i början av terminen, på vår grundverksamhet. Regler, rutiner och att stärka barngruppen. Vi arbetar kontinuerligt med att skapa en sammansvetsad och glad barngrupp genom samarbetslekar, kompismassage och mycket annat!

20/9 – 2016

Våren 2016

Under våren kommer vi att arbeta med ett gemensamt ljustema i huset. Eftersom barnens intressen får styra vilken riktning arbetet tar så har varje avdelning kommit in på lite olika spår. När vi på Nyponet började prata om ljus med barnen var det många som tog upp lysmaskar, och sedan dess har vi fokuserat på det! Vi har bl.a kollat på filmer om lysmaskar för att lära oss mer om dem. Barnen har också tillverkat egna lysmaskar av lera och självlysande färg som de fått döpa och berätta något om (t.ex var masken bor, vad den är bra på osv.) Vi har gjort om ett av rummen på avdelningen till en lysmaskhörna som vi pyntat med ljusslingor och ett gammalt bord som vi byggt om till ett masklandskap. Vi har även gjort kortfilmer om barnens maskar med hjälp av stop-motion teknik där vi animerar med hjälp av stillbilder.

Vi fortsätter även vårt arbete med att öka barnens inflytande på avdelningen. Vi vill att alla ska få en chans att göra sin röst hörd och vara med och påverka på vår avdelning. Det gör vi framförallt genom våra veckomöten som vi har varje fredag då vi diskuterar barnens förslag som de lämnat i vår förslagslåda, men även genom att alltid försöka vara lyhörda för barnens tankar och önskemål!

IMG_1347

 

 

Uppdaterad 30/9 – 2016